nineveh hoofdstad van wereldrijk: bijna drieduizend jaar geleden was nineveh hoofdstad van assyrische rijk rijksmuseum van oudheden in leiden besteedt tot eind maart 2018 in tentoonstelling aandacht aan nineveh als residentie van assyrische koningen prachtige stad...

Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk

Bijna drieduizend jaar geleden was Nineveh de hoofdstad van het Assyrische Rijk. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden besteedt tot eind maart 2018 in een tentoonstelling aandacht aan Nineveh als residentie van de Assyrische koningen. De prachtige stad, gelegen in het huidige Noord-Irak, was op dat moment de grootse en machtigste stad ter wereld. Nineveh bezat uitgebreide stadsmuren van wel 90 kilometer lang, imposante torens, kolossale standbeelden van goud en grootse paleizen met weelderige tuinen vol planten en dieren. De klassieke Griekse en Romeinse auteurs zijn het erover eens dat Nineveh een indrukwekkend stad is, misschien wel de grootste ooit. Ook in Bijbelse bronnen komt Nineveh naar voren als een zeer machtige stad en wordt ze zelfs het symbool van arrogantie, afgoderij en wreedheid.

In latere eeuwen wordt Nineveh echter verwoest en is de stad lange tijd onvindbaar. De wonderlijke verhalen over de Assyrische koningen en hun hoofdstad Nineveh blijven echter tot de verbeelding spreken en in de 19e en 20e eeuw doen archeologen bij opgravingen opmerkelijke vondsten. Aan de oostelijke oevers van de Tigris, vlakbij de moderne stad Mosul in Irak, worden de ruïnes van Nineveh teruggevonden. Archeologische overblijfselen zijn echter kwetsbaar zoals blijkt uit de recente verwoestingen van dit erfgoed. Dankzij moderne digitale reconstructies kunnen we ons echter toch een beeld vormen van deze bijzonder hoofdstad van een wereldrijk.

In deze inleidende lezing komt u meer te weten over Nineveh, paleizen met hangende tuinen, Assyrische goden en demonen, het spijkerschrift en natuurlijk het verhaal van Jonas en de walvis.

Cursuscode 5051

Groep 1

Deze cursus bestaat uit: 1 lezing van 2 uur op maandag 12 februari 2018 om 19:30 uur.
Cursusprijs: € 14,50
Docent: Mw. I (Isolde) Scholberg
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 1011 DL

Deze cursus is al begonnen,
online inschrijven is niet meer mogelijk