Bestellijst

Bestellijst

Online cursus: De crisis van de rechtstaat in de EU

Cursuscode: 5252

*Nu met maar liefst 20% korting

De rechtstaat is een kernwaarde van de Europese Unie. Echter, deze kernwaarde staat onder grote druk in de EU. In Polen en Hongarije is de rechtsstaat (groten)deels ontmanteld uit naam van de democratie. In meerdere andere lidstaten gaat het ook niet goed – en dan hebben we het nog niet gehad over landen op de Westelijke Balkan die toe willen treden. Wil je meer weten over het belang van de rechtsstaat? En over wat de EU kan doen tegen rechtsstaatverval in lidstaten? Ben je nieuwsgierig naar de meest recente ontwikkelingen zijn in Polen en Hongarije? Vraag je je af wat Nederland, en de Amsterdamse rechtbank, tot nu toe geeft gedaan om tegengas te geven aan rechtsstaatverval in andere lidstaten? In deze cursus leggen we uit hoe en waarom de rechtsstaat in Polen en Hongarije (deels) is ontmanteld, wat de EU heeft gedaan, en kan doen, om rechtsstaatverval in lidstaten tegen te gaan, en wat de positie van Nederland is in dit krachtenveld. 
De cursus bestaat uit 6 avonden waar een uitleg geven van (1) wat een democratische rechtsstaat is en waarom oude begrippen als autoritarisme en totalitarisme niet geschikt zijn om nieuwe vormen van despotie te begrijpen; (2 & 3) Hoe en waarom de rechtsstaat in Hongarije sinds 2010 is afgebroken; (4) waarom hetzelfde sinds 2015 in Polen is gebeurd; (5 & 6) welke instrumenten de EU heeft om rechtsstaatverval in de beide lidstaten tegen te gaan, hoe de EU die instrumenten heeft ingezet; en welke rol Nederland heeft gespeeld. 

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.
*Let op: de 20% korting is al inbegrepen in de prijs.

Donderdag 4 februari 2021
6 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 120,00
Mw. dr K.J. (Kati) Cseres, Dhr. R. (Ronald) Janse

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:00 - 20:30
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
dr K.J. (Kati) Cseres
R. (Ronald) Janse