Bestellijst

Bestellijst

Online cursus Het Europees Landbouw Beleid

Cursuscode: 5250
03
mrt

*Nu met maar liefst 20% korting

De geschiedenis van de Nederlandse agrarische sector vanaf eind 19e en begin 20e eeuw in 4 lessen:

Inhoud van de cursus:

Les 1: De geschiedenis van de Nederlandse agrarische sector eind 19e en begin 20e eeuw. De invloed van de Industriële Revolutie. Start van de veranderingen. Overheidscrisisbeleid. Karakter van de landbouw kort na WO II. Onderlinge protectie vraagt om Europese Integratie. Vanaf 1945 Mansholt Nederlandse minister van landbouw. Vergelijking met andere West Europese landen.

Les 2: Begin en uitbouw van het Europese landbouw Beleid GLB. Subsidieregelingen via Garantieprijzen. Uitvoeringspraktijk en de positieve en negatieve gevolgen. Visies op voedselproductie en rol van de agrarische sectoren, én de daarin werkende beroepsgroep. Agrarische overproductie: melkplas, boterberg, vleesberg, wijnmeer, enz.

Les 3: Mansholt als EEG-landbouwcommissaris. Het Plan Mansholt: schaalvergroting, bedrijfsbeëindiging en specialisatie. Aanvullende maatregelen: expansieverboden, quotaregelingen en gekoppelde superheffing. Boerenprotesten in de gehele Gemeenschap.

Les 4: Veranderende visie: overgang van prijsondersteuning naar inkomenssteun. Daling van de garantie en agrarische inkomens. Milieuaspecten: megastallen, mestoverschot, overbemesting en mineralenbalans, bestrijdingsmiddelen, veeziekten, verzuring en stikstof.
De Afspraken in Brussel van 2020. Waarheen met de Nederlandse en West Europese agrarische sector? Terugblik en conclusie: had het ook anders kunnen gaan? Discussieer mee!

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.
*Let op: de 20% korting is al inbegrepen in de prijs.

Schrijf je in
Woensdag 3 maart 2021
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 81,50
Dhr. C. (Kees) Boerhout

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

10:00 - 12:00
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
C. (Kees) Boerhout
Ik heb Sociale Geografie gestudeerd aan de VU en ben daarna jarenlang docent Aardrijkskunde geweest aan Damstede, een middelbare school voor HAVO / VWO in Amsterdam Noord. Met veel plezier heb ik les gegeven over een variatie aan geografische onderwerpen op aarde, zowel dichtbij als veraf, van landschappen in ons land en onze eigen woonomgeving als ook de problemen van de ontwikkelingslanden ver weg. Inmiddels met pensioen heb ik in de afgelopen jaren de mogelijkheid gekregen om tijdens cursussen op de Volksuniversiteit veel van deze kennis met cursisten te delen, zoals over ‘Het Nederlandse Landschap’, de ‘Delfstoffenwinning; Geld of Veiligheid’ , ‘Klimatologie en Klimaatverandering’ en ‘Leven op een Bewegende Aardkorst; over Vulkanisme’. De cursus Algemene Ontwikkelingsproblematiek confronteert ons met rijk en arm in de wereld en onze rol daarin. Ik hoop mijn enthousiasme voor dit onderwerp met velen te kunnen delen. Discussieert u mee?