Bestellijst

Bestellijst

Online lezing: De Matthäus-Passion

Cursuscode: 5162
30
mrt

Bach wordt wel eens de vijfde evangelist genoemd. Zijn muziek bij het aloude lijdensverhaal kan ons nog steeds rechtstreeks raken. Opvallend: in een tijd waarin de traditionele kerkgang afneemt, houdt de Matthäus-Passion van J. S. Bach goed stand. Het publiek groeit nog steeds, het aantal uitvoeringen in Paastijd ook. Wat is er aan de hand? Geloof is hier blijkbaar niet het belangrijkste.
Het lijdensverhaal zelf bevat veel emoties die voor ons nog steeds herkenbaar zijn, gelovig of niet.
Kameraadschap, angst, wroeging en troost; geloof, hoop en liefde, we leven mee. De daad van opoffering beroert ons. De Matthäus-Passion doet ons bezinnen.
Of: we genieten alleen al van de schoonheid van de muziek. Bach heeft als geen ander het lijdensverhaal verdiept en verrijkt, niet alleen met prachtige muziek, maar ook met veel extra symboliek en tekstuitdrukking in die muziek. Er komt een extra laag bij. Hoe meer u weet en begrijpt van de symboliek en de muzikale tekstuitdrukkingen, hoe intenser u de Matthaüs kunt beleven.
Deze lezing maakt veel verborgen schoonheid hoorbaar en herkenbaar. Een levendige presentatie met klinkende muziek, (historische) beelden en video.

Schrijf je in
Dinsdag 30 maart 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 17,00
Dhr. drs P. (Philip) Ruitenberg

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:30 - 21:00
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
drs P. (Philip) Ruitenberg
Met zijn inleidingen beoogt musicoloog Philip Ruitenberg een levendige verdieping van uw concertbezoek met het motto: je beleeft meer als je weet wat je hoort…. Met kleurig beeld en klinkende muziek schetst Philip achtergronden van de muziek en krijgt u een indruk van het muzikale raffinement waarmee een componist zich uitdrukt. Met inzicht in de muzikale taal kunt u meer genieten. www.muziekphilipruitenberg.nl