Bestellijst

Bestellijst

Online workshops Ethnobotanie: Mensen en planten

Cursuscode: 5301

*Nu met maar liefst 20% korting

Verrassend genoeg erkennen we in de hedendaagse westerse wereld het belang van planten vaak nauwelijks. Dit fenomeen wordt ‘plantblindheid’ genoemd, en komt voor in de wetenschap, het onderwijs, de media en in religies. Maar, meer dan 80% van de biomassa op aarde bestaat uit planten. Planten voorzien ons van zuurstof, ons dagelijks voedsel, van medicijnen, kleding en bouwmaterialen, en zijn van grote culturele betekenis. Ethnobotanie kijkt naar de relatie tussen mensen en planten. Deze workshopreeks over ethnobotanie zal je de relatie tussen mensen and planten in een nieuw licht tonen, en laten zien wat er mogelijk is als we de plant weer centraal kunnen zetten.

Dit is een serie van 3 workshops van 1.5 uur, bestaat uit een mix van lezingen, discussies en activiteiten, en is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar de relatie tussen mensen en planten. Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. Een deel van de optionele aanvullende materialen en videos is in de Engelse taal, de workshops zijn in het Nederlands. 

Verleden en toekomst van de ethnobotanie: In deze sessie krijg je inzicht in de rol van planten voor mens en cutuur, leer je over de ontwikkeling van ethnobotanie in 5 fases, en over het belang van ethnobotanie voor de toekomst.

Onderwerpen:
Wat is een plant eigenlijk, en hoe gebruikt de mens planten voor het vervullen van verschillende behoeftes? Welke planten zijn belangrijk in jouw cultuur?
• De 5 fases van ethnobotanie; van de classificatie van planten en hun gebruik, tot het belang van traditionele ecologische kennis van inheemse volkeren.
• De verhalen achter economisch belangrijke planten zoals koffie, rubber, tulpen, en katoen.
• De zoektocht naar nieuwe medicijnen en voedselgewassen in de context van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

Mens en omgeving: We bespreken de relatie tussen mens en omgeving, de rol van bioculturele diversiteit, en technieken en oplossingen in ecodorpen en ecosysteem herstel. 
Onderwerpen:
Een korte blik op de historische relatie tussen mens en natuur
Het belang van bioculturele diversiteit, de relatie tussen taal, cultuur en biodiversiteit voor natuurbehoud 
Hoe de mens een actieve rol kan spelen in ecosysteem herstel in stedelijke en ‘natuurlijke’ omgevingen.  
Plant intelligentie: In deze sessie krijgen we inzicht in de huidige kennis over ‘plant intellligentie’ en de invloed van de natuur op het menselijk welzijn.
Onderwerpen:
Het waarnemingsvermogen van planten; planten communiceren, hebben een geheugen, kunnen geluiden waarnemen, en kunnen familieleden herkennen. 

Recente wetenschappelijke inzichten over de opvallende effecten van de natuur op de menselijke gezondheid, en de rol van geuren en aromatherapie op ons brein. 

Kunnen we zeggen dat planten intelligent zijn, of niet? Wat betekent dit alles voor onze relatie met de wereld van planten?

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.
*Let op: de 20% korting is al inbegrepen in de prijs.

Maandag 8 februari 2021
3 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 61,00
Mw. I. (Inge) Kuijper

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:00 - 20:30
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
I. (Inge) Kuijper
Inge is gefascineerd met de relate tussen mensen en planten. Ze volgt momenteel het Ethnobotany MSc-programma aan de Universiteit van Kent, Engeland. Hier leert ze hoe mensen in verschillende culturen zich verhouden tot planten, om te overleven, voor hun gezondheid en welzijn, en in relatie tot wereldbeeld. Voordat ze aan deze studie begon, pauzeerde Inge haar werk als digitaal ontwerper om te reizen in zowel Europa als Zuid-Amerika. Hier leerde zij van projecten op het gebied van permacultuur en ecosysteem herstel, en van het leven in ecodorpen. Je kunt haar volgen op haar website Green Unfolding.