Online cursus: Psychologie voor het dagelijks leven

Hou je van lezen? En vind je psychologie interessant? Dan is deze cursus zeker wat voor jou! Iedere week staat een ander boek centraal en maken we samen de vertaalslag naar jouw eigen leven. Hoe kijk jij eigenlijk aan tegen de liefde? En wat kun je leren van psychotherapeut en Holocaust-overlevende Edith Eger? Vragen waar je antwoorden op vindt in deze cursus. De boeken mag je van te voren lezen, maar dit hoeft zeker niet om mee te kunnen doen.

De cursus heeft het karakter van een workshop, wat betekent dat we vooral met elkaar aan de slag gaan. We lezen en bespreken fragmenten uit het boek van die week en doen (schrijf)oefeningen die aansluiten bij het gedachtegoed van het boek. Je kunt dus een creatieve, leuke manier verwachten om boeken (beter) te leren kennen en daarin inspiratie te vinden voor je eigen leven.

Dit zijn de boeken die per bijeenkomst centraal staan:

Bijeenkomst 1: Het geschenk – Edith Eger.

Het geschenk is geschreven door psychotherapeut en Holocaust-overlevende Edith Eger. Ze deelt haar belangrijkste levenslessen met ons. Wat kunnen wij van haar leren?

Bijeenkomst 2: Liefde 2.0 – Barbara Fredrickson

Als professor aan de universiteit van North Carolina houdt Barbara Fredrickson zich bezig met het onderzoeken van positieve emoties. Haar kijk op liefde is veel breder dan het romantische ideaal dat wij nastreven en geeft je sowieso een nieuwe, frisse blik op het thema liefde in jouw leven.

Bijeenkomst 3: De Alchemist – Paulo Coelho

Een klassieker en een boek dat zeker niet mag ontbreken in dit lijstje. ‘Waar je hart is, is ook je schat’ is de belangrijkste boodschap van dit boek. Waar ligt jouw schat? Mooi thema om samen te bespreken.

Bijeenkomst 4: Emotionele Flexibiliteit – Susan David

Susan David is professor aan de universiteit van Harvard en vertelt ons in dit boek hoe je flexibel om kunt gaan met je emoties. Haar pleidooi voor het ervaren van alle emoties en deze nieuwsgierig te bekijken, is verhelderend en geeft aanknopingspunten voor hoe we zelf met onze emoties om kunnen gaan..

Bijeenkomst 5: Elementaire Gewoontes – James Clear

Het meest praktische boek in het rijtje en daarom goed om mee af te sluiten. Want hoe kun je de ideeën en de inzichten die je hebt opgedaan in de cursus, omzetten in gewoontes die je helpen?

Natuurlijk mag je het boek van te voren lezen, maar het is zeker niet nodig om mee te kunnen doen. Ook het hebben van het boek is niet per se nodig, de te lezen fragmenten worden tijdens de cursus (online) gedeeld.

Tot slot is er elke bijeenkomst ook (kort) ruimte om boekentips met elkaar te delen. Zo sluit je de cursus af met een lijst vol nieuwe boeken en inzichten over je eigen leven.

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.

Maandag 19 april 2021
5 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. J. (Judith) de Haan

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

J. (Judith) de Haan
Na mijn studie Orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heb ik bijna 10 jaar gewerkt bij de Hogeschool van Amsterdam als docent Toegepaste Psychologie. Dat heb ik altijd met plezier gedaan en zeker lesgeven in de minor Positieve Psychologie heeft me ook in mijn eigen leven veel gebracht. Het vertalen van psychologische modellen naar de praktijk en ontdekken hoe dit helpt in je eigen leven vind ik heerlijk om te doen! Sinds afgelopen juni ben ik gestart met een eigen coachpraktijk waarin ik 20-ers en 30-ers begeleid om regie te nemen over hun eigen leven en te ontdekken waar ze écht gelukkig van worden.